Welkom bij De Fietsenmaker

13 May 2021

Het is tijd voor een nieuw avontuur!
We gaan op bezoek bij De fietsenmaker. Je leest het goed: “De” met een hoofdletter. Vos is de beroemde fietsenmaker van de stad. Hij weet als geen ander hoe een fiets in elkaar zit, kan de meeste wrakken weer tot degelijke fietsen omtoveren en iedereen in de stad weet zijn werkplaats te vinden… aan de ‘s-Gravelandseweg bij Mevrouw Groen.

Vos ziet er wat vettig uit maar je kunt natuurlijk ook niet in je zondagse kledij in de werkplaats aan de gang. Vos en zijn potje vet zijn onafscheidelijk. Elke fiets, hoe oud of nieuw die ook is, een likje vet doet altijd wonderen. 

In de werkplaats is het erg druk. Er staan een hoop fietsen te wachten om gerepareerd te worden. Fietsen met lekke banden, fietsverlichting die het niet doet, fietsen met een ketting eraf, fietsen die niet lekker lopen, fietsen die nieuw uit de doos komen…
Het lukt vos niet in zijn eentje al deze klussen te klaren. Vos heeft daarom ook een hele goede hulp in zijn werkplaats… dat is octopus. En die heeft een heleboel armen. In elke arm een steeksleutel en je fiets is in een razend tempo gerepareerd.

En in de werkplaats is ook nog de koning van de binnenbanden te vinden. Je vindt hem meestal op de werkbank tussen allerhande handig gereedschap, meetlat, potlood, olie en nog veel meer.

Daar plakt ie bandjes, doet ie vliegensvlug de banden om de velgen en raadpleegt ie zijn handboek “het fietsboek” als ie het effe niet weet… Ook is hij van de offertes maken, want ja dat hoort ook bij de handel. 

En daar is het zwarte schaap van het gezelschap. Met zijn zoon. Schaap zit al zijn hele leven in de fietsen en werkt graag voor vos. Schaap gaat bijna met pensioen maar hij heeft ervoor gezorgd dat zijn plek wordt ingevuld door het andere zwarte schaap van de familie… zijn zoon. Onder het mom… op een oude fiets moet je het leren geldt in deze: van een oude fietsenmaker moet je het leren. Schaap en zoon zijn vreselijk druk met banden plakken. Er zijn zoveel klanten die met een platte band de werkplaats in komen. Alle bandenplak wat er in de werkplaats te vinden is heeft schaap nodig. 

Zelfs het oudste blikje is tevoorschijn gehaald. Zal deze lijm nog wel plakken? Maar waar komen toch al die lekke banden vandaan? Het is toch niet…. Waar is haai?

En ja hoor, stoute haai heeft een graai uit de doos met spijkers gedaan en zie… hij legt mega grote spijkers op de weg!!!
Haai denkt zo werk voor de werkplaats te creëren. Haai dat kunnen we niet maken, zo raken we klanten kwijt! De klanten zullen zeggen: “wat heb ik nu aan mijn fiets hangen?”.

Niet zo gek dat je band lek gaat met zulke spijkers! Wegwezen zegt vos tegen haai. Om in de taal van de werkplaats te blijven… ga toch fietsen haai! 

In de werkplaats van de fietsenmaker is het meestal ongezellig… TL-licht, grijze en donkere kleuren, viezig, vettig. Maar vos heeft het toch gezellig gemaakt. Met plantjes… vetplantjes! Weinig daglicht nodig, een druppeltje water en af en toe likje vet. 

En mocht je fiets in reparatie zijn dan heb jij als klant dikke mazzel. Dan krijgt je zo’n coole Trybike als leenfiets mee! Je zal bijna iets aan je eigen fiets los draaien en dan op naar De fietsenmaker. Dan rijd jij een dagje op zo’n coole (leen)fiets.

En als je fiets in reparatie is dan hangen ze meteen zo’n leuke sleutelhanger aan je sleutel. Die halen ze bij Mevrouw Groen. Dat is net even dat extraatje waardoor je de volgende keer weer voor vos De fietsenmaker kiest toch?

Bulldog en boxer kiezen ervoor om in de werkplaats te wachten op hun fiets. Ze zitten tussen de helmen en de fietsmandjes in. Want ja… ook bij-prodructen dragen bij aan de omzet. Dus die zijn volop aanwezig in de werkplaats. 
 

Bulldog en boxer lezen tijdens het wachten een boek met heel veel weetjes over fietsen. Wist je dat Nederland de eerste fietsende koningin had? En wist je dat de beste uitvinding ooit de fiets is? Nou mocht de reparatie wat uitlopen dan weten bulldog en boxer straks heel veel weetjes te vertellen

Mocht jij met een lekke band, een aanlopend wiel, of een losse trapper zitten? Dan weet je de werkplaats van vos te vinden. In de etalage van Mevrouw Groen. Fiets langs of bel even en laat je fiets repareren in de leukste werkplaats van de stad… bij vos De fietsenmaker. Maar ook voor een gloednieuwe fiets ben je bij vos aan het juiste adres. Hij is hofleverancier van de allerbeste, allerleukste loopfiets van het hele land…de Trybike! Goed kijken want alle kleurtjes zijn in de werkplaats te vinden. Tot ziens in de werkplaats!

In de etalage zijn een aantal artikelen privé en een aantal artikelen geleend.
Dank gaat uit naar lieve Joske voor het prachtige mooie olievat, precies de goede kleur… groen! 
Robert van Heusden, voor het “ouderwetse” gereedschap en aanverwanten. Jij bent de fietsspecialist!
Joffrey uit de straat, dank voor je fietsbanden EN binnenband. Ze hangen mooi te shinen!
Roel Vos, dank voor je “wrak”-fiets voor de etalage. Hij maakt het helemaal af.
En Mirte, dank voor het voor een derde keer lenen van de kleedjes. Driemaal scheepsrecht. Het wordt tijd dat ik ze van je koop ha ha.