Weekendje weg naar Montmartre in Parijs

14 Mar 2020

Oh la la…Mevrouw Groen waant zich met haar vriendjes in een heel ander land dan dat ze gewend zijn. Na al dat gefeest met het 10 jarig jubileum van Mevrouw Groen was ook iedereen toe aan een heerlijk weekendje weg. Je zult je afvragen… waarom naar Montmartre? Nou Mevrouw Groen gaat jullie dat uitleggen. Je weet wel dat haai op ons feestje onder tafel zat met een fles champagne. Haai is dol op lekkere hapjes eten en op een lekker drankje. Haai zit op de Hotelschool. Echt iets voor hem, hij heeft altijd honger.

En haai loopt nu stage. Stage bij Café Madame Vert die gevestigd is in de beroemde kunstenaarswijk Montmartre. Die stageplek heeft Mevrouw Groen voor hem geregeld. Een verre familielid runt daar Café Mevrouw Groen en op zijn Frans vertaalt is dat “Café Madame Vert”. Dus hup hup… alle vriendjes gaan haai verrassen met een bezoekje. Even checken of ie wel goed zijn best doet!

Café Madame Vert is een echt typisch Frans restaurant voor een petit dejeuner, heerlijke croissants (in twee maatjes, hoe bijzonder!), het beste stokbrood van de stad, de heerlijkste kaasjes en over de wijn raken we niet uitgepraat.

De gasten vandaag bij Café Madame Vert zijn Jean Luc en zijn tante Coco. Jean Luc is zoals je dat noemt… stamgast. Hij is altijd wel te vinden op het terras van het restaurant.

Jean Luc herken je wel aan zijn Franse uiterlijk. Een zwarte alpinopet, zijn wapperende shawltje en zijn sierlijke snor op zijn neus. En Jean Luc is ook niet zo groot, zoals de meeste Fransmannen. Jean Luc lust wel een wijntje… dat is wel te zien aan alle kurken om hem heen. Zijn tante Coco drinkt gezellig een wijntje met hem mee en tante Coco is een echte Française. </p>

Ze is vernoemd naar de couturier Coco Chanel uit Parijs, ze is dol op mooie jurken en alles wat te maken heeft met mode. Ze is ook een echte trendsetter. We vermoeden dan ook dat de volgende trend erg kleurrijk en hysterisch is ha ha.

Tante Coco is ook een influencer, ze heeft van het zonnebrillenmerk Izipizi een prachtige zonnebril gekregen met de opdracht dat ze wordt gespot met deze leuke zonnebril op haar neus. Ze zit onder de luifel van het restaurant dus ze heeft hem onder het eten even afgezet. Het merk Izipizi is een echt Parijs merk en zelfs in Nederland een hit!

Jean Luc heeft voor zijn neus de specialiteit van het huis. Heerlijke Franse uiensoep. Maar goed dat ie buiten op het terras zit… veel uien maken veel scheetjes.

En tja… bij lekker terrasweer horen ook de nodige vliegen. En in Parijs zijn ze wel heel erg groot. Franse vliegen zullen ook vast wel gek zijn op een lekker schimmelkaasje. En vast dol op de uiensoep van Jean Luc. Die horen we straks zeggen: ober… er zit een vlieg in mijn soep! Gewoon effe flink wapperen met je servet Jean Luc en ze vliegen zo de andere kant op.

De wijk Montmartre trekt traditionele kunstenaars en vooral schilders aan. Café Madame Vert is gevestigd aan het plein Place du Tertre. Op dit plein worden speciaal voor toeristen gemaakte schilderijen verkocht. Wil je een portret? Neem plaats op de stoel en ze leggen je vast op het witte doek. Er zijn een tal van schilders die druk in de weer zijn met potlood of kwasten die veelvuldig in de verf worden gedoopt.

Kunstschilder Monsieur Leeuw is dagelijks te vinden op het plein. Met zijn schildersezel en zijn ruime assortiment aan schilderijen. Hij schildert zich suf want een kunstenaarsbestaan is geen vetpot. Monsieur Leeuw is grote fan van Vincent van Gogh.

Hij raakt geïnspireerd door deze grote bekende kunstschilder en je ziet dat ook terug in zijn schilderijen zoals die van de schommelstoel (als je goed kijkt zie je Vincent) en natuurlijk het prachtige zonnebloem-schilderij.

Vos wil heel graag een portret. Het is flink druk op het plein dus vos is snel gaan zitten op de stoel bij leeuw die vrijkwam. Hij heeft zijn coffee-to-go nog niet op en is zelfs nog niet begonnen aan zijn heerlijke chocolade-macaron. Want ja… als je in Parijs bent dan moet je echt wel een macaron hebben gegeten.

Monsieur Leeuw die strijkt met zijn penseel over het doek en we zien al dat het een pracht portret van vos wordt. Alleen is hij echt wel een rommelkont eerste klas. Knoeien, overal verfspatten en allemaal verftubes op de grond. Monsieur Leeuw schildert echt met de Franse slag!

En hoe druk het in Montmartre is… hond Henri ligt lekker op het plein te relaxen. Henri is een echte kunstenaarshond en is altijd bij zijn baasje in de buurt te vinden. In Parijs hebben ze geen bak water voor de honden maar krijgen ze hun water chique in een wijnglas!

En kijk… wie is dat meisje op dat doek wat bij de schildersezel van Monsieur Leeuw staat? Heel lang geleden… en dan ook heeeeel lang geleden is Mevrouw Groen ook een keer geschilderd in Montmartre door Monsieur Leeuw. Toen Mevrouw Groen nog een meisje was met blonde krullen. Dit schilderij vond Monsieur Leeuw zo “tres bien” dat hij het heel graag als voorbeeldschilderij wil houden. En zo staat de jeugdige Mevrouw Groen elke dag op zijn schildersezel ’tres bien’ te wezen.

Terwijl vos nog op de stoel zit stippelt draak de route uit naar alle bezienswaardigheden die Parijs te bieden heeft. Ze hebben maar een weekend en ze willen het maximale uit dit weekendje weg halen natuurlijk.

Draak heeft zich ook aan die verrukkelijke macarons gewaagd en ging voor de macaron fraise, de aardbeien-macaron. Flinke zoetigheden waar Draak vast van gaat stuiteren maar ja… flinke jongen als jij deze zoete macaron kan weerstaan. Ik zeg… c’est la vie! Neem het leven maar zoals ie is. Met suikerbommen en gezonde salades!

Wat een heerlijk sfeertje in Montmartre en draak heeft haar tekenboek Paris meegenomen. Haar creativiteit wordt enorm geprikkeld door al die kunstzinnige schilders en zolang vos nog op de stoel zit kan draak zich uitleven in haar tekenkunsten.

En als vos zo klaar is is er vast nog wel tijd over voor een spannend potje Jeu de Parcours… oftewel op zijn Hollands gezegd: ganzenbord!

Door de putdeksel heeft rat zich gewurmd en is ook eens een kijkje gaan nemen in Montmartre. Het ruikt er heerlijk naar vers stokbrood en Franse kaasjes dus er is vast wel wat te scoren voor rat. Onderweg kwam hij al van alles tegen en dat neemt ie mee in zijn knapzak. Heel af en toe doet rat of ie een rijke Fransman is en wipt ie stiekem Hotel Chatham in en neemt het er dan flink van. Schone bedden, verse worst… oh la la! En de restjes gaan mee in zijn koffer. Dan even niet in de ondergrondse stad de nacht doorbrengen maar bovengronds in de stad van de liefde! <br>Dan zegt rat op zijn zwoelst: je t’aime.

En kijk dit liefdesnestje… in een ouden sigarenkistje hebben deze zwerfmuisjes hun bedje gemaakt. Wel met slaapmaskertjes op want iedereen weet dat Parijs “lichtjesstad” wordt genoemd. En met al die vele lichtjes kunnen ze niet zo goed slapen zonder slaapmaskertje.

Vos en draak verblijven nog een nachtje en een dagje want ze willen natuurlijk ook nog bovenop de Eiffeltoren staan. En dan is het einde van het heerlijke weekendje in zicht en zeggen ze bonjour tegen de geweldige stad. De stad van de wijn, het stokbrood, de schilderachtige straatjes, Café Madame Vert, de zwerfmuisjes en natuurlijk de liefde… en ze wensen haai nog een hele fijne stage toe. Draak en vos hebben genoten van du vin, du pain en du paturain. Au revoir prachtige creatieve stad, stad van Jean Luc en tante Coco. En natuurlijk Monsieur Leeuw met zijn hond Henri. Het mooie portret gaat onder de arm van vos mee en wie weet tot snel!