Op het station

16 Sep 2021

Het nieuwe avontuur gaat beginnen. We zijn beland op Station Hilversum. Zomaar een mooie dag op het perron.

Het is komen en gaan van allemaal leuke reizigers die allemaal een kant opgaan. Allen op avontuur. Het is nog zomer en het krioelt er van dagjes-uit mensen. Hilversum ligt centraal in Nederland dus is een lekker druk en gezellig station.

In de gezellige coupé zitten reizigers die goed passen in de multiculturele samenleving. Witte Kip, zwarte schaap, roze varken en groene dino. Veel culturen bij elkaar zorgt voor een kleurrijke en gezellige boel in de trein. Schaap is dol op zwarte koffie en vind eigenlijk de koffie op het station niet te drinken. Vandaar dat hij altijd een koffie-to-go meeneemt op reis. Varken en dino hebben een gezellig chill dagje samen. Ze zijn op weg naar Zandvoort, lekker een dagje aan het strand. Het is mooi weer dus vast druk aan zee. Lekker met de trein, geen zorgen om een parkeerplek, geen hete auto maar lekker chill met de trein. Varken en dino hebben niet voor niets een chill dagje. 

Ze gaan heerlijk scheppen op het strand. Gelukkig is er altijd in de coupé een bagagerek aanwezig om je spullen op te bergen. 

Kip is wat langer onderweg naar de eindbestemming. Haar portemonnee is helemaal leeg. Platzak noemen ze dat. Het treinkaartje was een rib uit haar kippenlijf.

Kip gaat naar haar kippenbroer en die woont in Madrid. En ja dat is heel ver weg. Sinterklaas doet er met de boot maanden over om naar Nederland te komen. Gelukkig gaat ze straks overstappen in de snelste trein die er bestaat dus ze is sneller dan Sinterklaas. 

Kip moet eerst naar Breda en daar overstappen naar Dordrecht. Maar ze twijfelt of ze nu moet overstappen in Dordrecht of in Dordrecht Zuid.

Kip is een beetje kippig dus ze kan het bord niet zo goed lezen. Gelukkig is er altijd hulp op het perron of in de trein. 
Er zijn altijd conducteurs te vinden die niet alleen maar kaartjes knippen en op hun fluitje blazen maar ook behulpzaam zijn aan reizigers die af en toe wat kippig zijn…

En kijk wie we daar hebben! Vos is de conducteur. Vos is van nature punctueel dus dat komt goed uit als conducteur. Vos zorgt dat de treinen op tijd rijden want hij blaast gewoon op zijn fluitje op de tijden die op de reisinformatieborden staan. Zo moeilijk kan het niet zijn toch? 

Vos met zijn pet op, een gezellig vos-tasje om, knipper op zak en treinkaartjes die de reizigers nog ouderwets bij hem kunnen kopen als het loket dicht is. Hij heeft ook altijd zijn spiegelei op zak. Vroeger moest de conducteur elke deur met de hand dichtdoen en als alle deuren dichtzaten gaf hij het vertrekbevel met zijn spiegelei. Nu in deze moderne tijd gaan alle deuren automatisch dicht en is een spiegelei overbodig. Maar het wil nog wel eens dat iemand met zijn staart tussen de deur zit en vos de deur handmatig dicht moet doen. En ja dan zwaait vos met zijn spiegelei en bij groen kan de trein vertrekken.

Verderop in de trein zitten nog meer reizigers. Mammoet nuttigt zijn lunch; een krakent vers croissaintje en een heerlijke witte boterham. Van thuis meegenomen in zijn broodtrommeltje. Waar mammoet heen gaat? Geen idee… Vast terug naar de oertijd. Geen treinkaartje te bekennen en hij reist vast zwart. Maar dat heeft vos straks vast wel door hoor. 

Naast mammoet zit aap. Aap is leergierig en leest veel boeken. Hij is nu het boek “Wie maakt die vieze trein schoon” aan het lezen. Komt goed van pas want……..

In de voorste coupé is het een bende van jewelste. Lege blikjes drinken, pastasalade, een stuk meloen, olijfjes, een verkreukeld treinkaartje… zelfs een aangeknaagde wortel is er op de grond te vinden. Een schande! De taak van een conducteur is het handhaven van de orde, rust en veiligheid in de trein. Nou er is werk aan de winkel vos! Zal stoute haai een feestje hebben gevierd in de voorste coupé? 

Zou kameleon haai gezien hebben? Eigenlijk is kameleon druk aan het spelen met zijn speelgoedtreintje dus let niet op haai. Waarom is kameleon niet geel of blauw? Hij kleurt toch altijd mee in zijn omgeving? Zou kameleon dan aan die wortel hebben geknabbeld? Die is immers oranje… We gaan op zoek naar haai. Haai verleidt iedereen met zijn glimlach maar ondertussen is hij het stoutste jongetje uit de klas.

Gevonden! Bij spoor 12. Spoor 12? Heeft Hilversum 12 sporen? Ooh… we zien het al. Haai heeft het cijfer 2 op het bord van spoor 1 geplakt. Oh nee haai, zo loopt alles in het honderd. Dan kloppen de reisinformatieborden niet meer en dan kunnen de reizigers spoor 1 nooit meer vinden. En kippige kip is dan helemaal de weg kwijt! Ik denk dat vos de trein laat schoonmaken door haai. Als alternatieve straf. Dan durft ie vast nooit meer iets stouts te doen.

We zien wel een treinkaartje in de kontzak van haai zitten. Zou haai helemaal uit Londen komen treinen? Dat is een lange rit! Dan zijn vast al die lege blikjes, de pasta-salade en de heerlijke olijfjes van haai. Haaien hebben altijd honger. Lange rit, veel eten mee…

Er is ook nog een kleurijke fleurige draak te vinden in de trein. Draak gaat een dagje uit. Op visitie bij oma draak. Draak heeft een vers bosje bloemen meegenomen want oma’s houden van bloemen. Oma woont in een heel klein plaatsje waar geen treinspoor te bekennen is. Dus de trein kan daar ook niet stoppen. 

Maar draak heeft een mooie oplossing. Ze heeft haar inklapbare step bij zich. Dat is makkelijk! Zo kan ze bij het dichtsbijzijnde station uitstappen, step uitklappen en steppend op naar oma draak. Hoop natuurlijk wel dat de bloemetjes heel aan komen bij oma. 

Op een station heb je ook meestal een stationrestauratie. Daar kun je wachten als je moet overstappen en het wat langer duurt of je hebt geen zin in een waaierig perron. In de stationsrestauratie staan lekkere stoelen. De stoelen zijn bezet door een gezellig reislustig stelletje. Varken en aap gaan op vakantie. Moeders met de handbagage op schoot en vaders heeft zijn fotocamera altijd paraat. 

Twee grote koffers en zelfs de vogel met kooi en al gaan mee. Ze gaan lang op vakantie en konden geen oppasadres voor vogel vinden dus vogel gaat gezellig mee op vakantie. Waarom ook niet ?

Aap is wel toe aan vakantie zo te zien… Aap kan zijn ogen niet meer openhouden en is in slaap gedut. Gelukkig is varken klaarwakker en zij let wel op de bagage. Ze gaan naar Costa Rica, de jungle in. Aap zijn roots ligt daar en aap wil dit graag aan varken laten zien. Hopelijk laten de het vogelkooitje dicht in de jungle… Varken en aap reizen eerste klas en hebben een kaartje voor de stiltecoupé. Nou aap zal zo te zien niet veel geluid maken. Af en toe geknor van varken, getjilp van vogel en een snurkje van aap.

Dan rinkelt het fluitje van vos, de trein gaat vertrekken. Allemaal op naar hun eigen avontuur. Mevrouw Groen hoopt de komende tijd een hoop reislustige types tegen te komen op het station.  

Wie weet zien we jou op het perron. En je weet, spoor 12 hebben we niet hoor! En vergeet niet een kaartje te kopen. Anders krijg je met punctuele vos te maken! Goede reis iedereen!

In de etalage zijn een aantal artikelen geleend.
Enorme dank gaat uit naar mijn neef Marco en Martha van https://www.davant.nl/ Zij doen in bankenbende zoals ze het zelf beschrijven. De treinbanken komen bij hun vandaan.
De originele reisinformatieborden komen van de kamer van Mats. De zoon van een lieve vriendin. Ik logeerde een keer op zijn kamer en zo is het idee van deze etalage ontstaan. Gelukkig mocht ik tijdelijk zijn borden lenen. Superdank Mats!
En het origenele miniatuurtreintje mocht ik lenen van Dennis van Werkhoven. Hij had gereageerd op mijn oproep. Lief he?