Met Vos naar het Noorderlicht

10 Feb 2022

Een nieuw avontuur! Vos is klaar met de kussenverkoop, hij heeft heel veel kussens verkocht en trakteert zichzelf op een reisje naar… het noorderlicht! Vos is al jaren nieuwsgierig in dit natuurlijke fenomeen. Heel veel mensen hebben “het-noorderlicht-zien” op hun bucketlist staan. Zo vos ook! En er is flink wat verkocht in de kussenwinkel dus vos vindt dat hij dit reisje heeft verdiend. Samen met zijn ietwat vervelende en stoute vriend haai. Want ja… je wilt zo’n bijzondere gebeurtenis graag delen met je vriend. 

Mevrouw Groen is een grote fan van Yuval Zommer. Hij is een fantastische auteur en illustrator. Ze verkoopt ook alle boeken van Yuval in de winkel. We dromen vaak weg bij de prachtige illustraties van hem.  

Ook vos heeft vaak zitten wegmijmeren bij het lezen van en kijken in het boek “Het licht dat door het donker danst” die vos in de winkel van Mevrouw Groen zag liggen en zo nog meer kriebels kreeg om naar het noorderlicht toe te gaan. 

Vos en haai zijn aangekomen en vos heeft zijn kledij (shawl) aangepast aan het weerbeeld. Koud!! Het is een prachtige natuur met veel bomen, mooie luchten en veel sneeuwballen

Zelfs hele mooie ijsschotsen zijn er gespot. IJsschotsen met de prachtigste dieren erop. Moeder pinguïn met haar kleintje en een mooie ijsbeervader met zijn zoontje.

Kleine pinguïn is heerlijk aan het spelen en neemt af en toe een duik in het ijskoude water. Snel de ijsschots opklimmen en lekker opwarmen onder de armen van mama pinguïn.

Op de ijsschots hebben ze last van rondvliegende sneeuwballen. Nou hoe zou dat nu toch komen?
Het kind in haai komt naar boven zodra hij sneeuw ziet. Dan gaat zijn vin spartelen en haai maakt de mooiste perfect ronde sneeuwballen. En ja… die gezelligerds op het ijsschots die zijn een mooi doelwit. 

Om het noorderlicht te zien moet je ten noorden van de Poolcirkel zijn. Hoe koud het daar ook is… je vindt er heel veel mooie dieren. Grote walvissen die met hun dikke huidje heerlijk duiken in het ijskoude water. 

Maar ook grappige schildpadden kom je ertegen.

Maar er zijn ook prachtige wouden vol met mooie bomen waar je de mooiste kleurige vogels kan spotten.

En er leven ook de liefste rendieren die heerlijk door de bossen huppelen. Het is een prachtig gebied waar het wemelt van de mooiste dieren en vos en haai genieten volop. 

En niet alleen het noorderlicht is groen… ook gelukkig zijn er nog mooie groene glimlachende plantjes te vinden. Deze staan lekker beschut onder de bomen waar de dikke sneeuwlaag niet zo goed kan komen. 

Het beboste gebied loopt langzaam over in een mooie wit gebied waar veel water is en je de walvissen kunt spotten. Met natuurlijk de ijsschotsen.
En wat zien we daar? Er is een mini paadje gemaakt door de dikke witte sneeuwlaag. 

Dat zijn de muisjes! Ze komen uit het bos en willen graag een dagje in het sneeuwlandschap zijn.
Tja er zit niet veel vet aan de muisjes dus ze hebben het ijskoud. Maar ze hebben het mooi opgelost. Ze zijn in een heerlijk wollen slofje gekropen en hebben een bontkraagje omgedaan. Op hun koppie hebben ze een kroontje. Zijn vast de ijskoning en ijskoningin van de noordpool…

Eigenlijk is het noorderlicht nooit hetzelfde. Dat maakt het zo bijzonder. Vos vraagt zich af of jullie eigenlijk weten waarom het noorderlicht groen is? Komt ie… de zonnedeeltjes botsen op de atmosfeer van de aarde en dan komt er door een chemische reactie licht vrij. En door het magnetisch veld van de aarde wordt dit licht omgebogen in ovale vormen. En dat schouwspel kunnen wij zien vanaf de aarde. Het is het licht dat door het donker danst. 

Maar eigenlijk heeft dat licht verschillende kleuren… van felgroen naar rood, maar zelfs ook oranje, wit en blauw. Maar het groene licht bevindt zich op de onderste laag vandaar dat we vaak alleen de groene kleur zien.
En dit mooie schouwspel was de inspiratie voor het mooie boek dat vos in de winkel zag liggen.

Een mooi maar ijskoud avontuur dit keer. En gelukkig bestaan er heel veel kleurrijke dieren die de natuur zo mooi maken en is er het bijzondere noorderlicht wat natuurlijk de allermooiste kleur van de wereld heeft…. groen! Vos zegt: ho ho… dat is de kleur die wij hebben gezien… Het noorderlicht bestaat gelukkig uit nog veel meer mooie kleuren zoals we net hebben geleerd. Van vos. En haai. Maar die heeft het druk met het uitdagen van ijsbeer-vader voor een sneeuwballengevecht. En zet het noorderlicht op je bucketlist! Dat moet je in je leven gezien hebben. En als je in de avond als het donker is een keer langs de winkel van Mevrouw Groen loopt dan kun jij ook dat mooie groene licht zien in de etalage.
Fijne winter allemaal!