In de wachtkamer van tandarts H. Boremans

22 Sep 2023

Het is druk in de wachtkamer van tandarts
H. Boremans. Alle wachtkamer-stoelen zijn bezet.

Okay… het is niet altijd leuk om in een wachtkamer van de tandarts te zitten. Het is niet een leuk uitje zullen we maar zeggen.  Als je eenmaal weer buiten op de stoep staat na je bezoek dan komt de zucht van verlichting…

En we hebben maar één tandarts in het dorp. Dus het hele dorp is patiënt bij tandarts H. Boremans.

En we zien ook wie het is… het is haai!

Heeft haai een snelcursus tandarts gedaan? Als dat maar goed gaat…

 

De eerste die vandaag aan de beurt is, is de sabeltandtijger. Hij heeft heel erg last van zijn sabeltand. Deze vlijmscherpe tanden worden natuurlijk veelvoudig gebruikt door hem. Gelukkig is hij als eerste aan de beurt. Haai heeft vast wel verstand van sabeltanden met zijn snelcursus, denk je niet?

Als tweede in de rij zit dino. Dino kijkt eigenlijk best vrolijk met zijn lief-kijkende-oogjes. 

Dino verstopt iets achter zijn rug. Het is een overheerlijk ijsje. IJsjes zijn superlekker maar als je niet goed poetst dan zit je iets vaker dan normaal in de wachtkamer bij de tandarts. 

Dino heeft ook zijn tandendoosje meegenomen. En kijk eens wat er in het tandendoosje zit? Een uitgevallen tand! Dino is al aardig op leeftijd (eigenlijk zijn ze uitgestorven maar dino heeft het overleefd) dus dino heeft al zijn melktandjes vast al wel gewisseld. Zou het dan toch komen door al die heerlijke ijsjes dat zijn kies eruit is gevallen?

Tandarts haai heeft in zijn wachtkamer twee peertjes staan. Dat is om de gezonde hap te stimuleren. Niet dat er geen suikers in de peertjes zitten maar alles beter dan natuurlijk die zoete roze ijsjes van dino. 

Vos is meestal die het avontuur in de etalage beleefd maar nu heeft haai duidelijk de hoofdrol. Maar vos is zielig. Hij heeft enorme kiespijn. Zo’n kiespijn dat hij maar een doek met iets verzachtends ertussen om zijn koppie heeft gestrikt. Vos komt net uit de stoel bij tandarts haai en gaat even bijkomen in het speelhoekje in de wachtkamer.

In het speelhoekje liggen educatieve boekjes hoe je je gebit goed moet poetsen maar ook gezellig speelgoed om tandarts te spelen. Kun je mooi in een rollenspel haai na spelen. 

Ga oefenen met een verdovingsspuit, je kunt boren in kiezen en ook kun je de röntgenfoto’s bestuderen. Zal haai dit oefensetje gebruikt hebben tijdens zijn snelcursus?

Als je goed kijkt zie je bij haai in het tangetje de kies van vos zitten. Haai is net klaar met vos en heeft hem verlost van zijn zere kies. Haai is een meester in kiezen trekken. Snel en vliegensvlug. Hopla… voor je het weet is de kies getrokken. Dat is fijn. Vos vind haai nu niet zo leuk maar vanavond als vos gaat slapen is hij vast haai dankbaar. Haai heeft een grote glimlach onder zijn mondkapje. Of haai nu zijn grote smile opzet voor vos of dat haai denkt aan de factuur die hij vos kan sturen. Wie zal het weten…

De laatste patiënt van vandaag is mammoet. Mammoet heeft geen kiespijn aan zijn reuze slagtand. Hij komt keurig op zijn jaarlijkse controle. Is toch elke keer weer spannend maar mammoet besteed elke dag netjes twee keer tijd aan het grondig poetsen van zijn slagtanden en zijn kiezen. Dat is best een klus als je ziet hoe groot zijn slagtanden zijn. Vandaag doet ie extra goed zijn best met poetsen want tandarts haai gaat goed controleren of er geen tandplak is achtergebleven. Want wat doet iedereen als je naar de tandarts gaat?
Extra goed poetsen!! 

Tandarts haai heeft er een drukke dag opzitten en mag lekker naar huis. Haai is elke dag blij om iedereen zijn gebitje te controleren en om sommige van kiespijn te verlossen. Want soms heb je pech… dan moet er een kies getrokken worden of een gaatje worden gevuld. Maar zolang haai blijft glimlachen, iedereen netjes zijn tandjes blijft poetsen en dino niet te veel ijsjes eet dan is ook een bezoek aan de tandarts best leuk. 

Komen jullie kijken naar de wachtkamer? En misschien kunnen jullie dan vos troosten… die is dit keer wel de zieligste van het hele stel.

Mijn dank gaat uit naar tandarts Roof op de ‘s Gravelandseweg in Hilversum voor het lenen van het prachtige gebit en de poster. Het gebit is echt een klassieker!

En Nanda voor het lenen van de klok. Die loopt niet helemaal gelijk maar tandarts haai loopt ook niet altijd gelijk met de tijd.